Creativiteit

Voor een cursus moest ik een tijdje geleden aan mensen om mij heen vragen om mij te omschrijven.
Wat ik van iedereen terug kreeg was dat ik Creatief ben. En daar ben ik het wel mee eens, maar wat is dat :Creatief zijn?

Ik ben maar eens op jacht gegaan naar definities.
De dikke van Dale zegt daarover :Scheppend vermogen bezitten

                                                           Wie makkelijk mooie of nieuwe dingen verzint.

En zoekende vond ik de definitie in een puzzelwoordenboek. Dat was een hele lijst:

Artistiek,Fantasierijk, Handig zijn, Kunstzinnig, Oorspronkelijk, Scheppend, Uitvinden, veel voortbrengend.

Toen ik toch bezig was, heb ik ook nog even gekeken op Wikipedia, En daar stond: 

Dagelijks leven. Creativiteit komt bij uitstek voor in het dagelijks leven. Iedereen legt elke dag meer of minder creativiteit aan de dag. Zonder deze creativiteit zouden we in ons persoonlijk leven en in de maatschappij nooit een stap voorwaarts zetten of triviale problemen kunnen oplossen.

Dat laatste is ook mijn overtuiging, Iedereen is Creatief. Je moet het alleen even vinden. 

Net als lezen en schrijven kun je creativiteit ontwikkelen. Dat doe je door technieken te leren EN te oefenen. Daarom vind ik het dan ook heel belangrijk dat er handvaardigheid op school gegeven wordt. Zodat kinderen al heel jong verschillende technieken leren. Ook als je creativiteit niet op het gebied van knutselen en klussen ligt, is het mijns inziens DE manier om het creatief denken bij kinderen te stimuleren. 

Door creative technieken te proberen onder je zo waar je eigen creativiteit ligt. En daarmee  ook je creative uitlaatklep. 

Zelf heb ik ook veel ,heel erg veel uitgeprobeerd. Er zijn heel veel verschillende technieken die ik me eigen heb gemaakt. In al dat uitproberen bleek er een constante. Papier is mijn lievelingsmateriaal om mee te werken. Met textiel en draadjes als goede tweede.  

 

Doordat ik in beide verschillende technieken beheers, kan ik deze dingen ook heel erg goed combineren.  

Creatief zijn zit in je. Het moet alleen de kans krijgen naar buiten te komen.
Doe eens mee aan een workshop waar iemand je helpt om stapsgewijs iets te maken,
En net zoals kleine kinderen, die een nieuwe smaak een paar keer moeten proeven voor ze weten of ze het lusten of niet, is het belangrijk dat je tijdje deze techniek blijft proberen voor je weet, deze techniek is wat voor mij, of juist helemaal niet. 

Zo leek haken mij heel erg leuk, dus haakte ik een poppentruitje, wat jammerlijk mislukte. Daarop vertelde ik mezelf, dat ik haken stom vond, en dat haken helemaal niets voor mij was.

Tot ik, onder invloed van Pinterest, het weer eens proberen, en wat bleek, ik kon juist erg goed haken, en vind het nog eens heel leuk ook. Zo jammer dat ik het jaren niet gedaan heb, vanwege een poging. 

Op dit blog plaats ik regelmatig een tutorial. Probeer eens uit of je daarmee uit de voeten kunt, of je de liefde voor papier met me deelt.
En gebruik je techniek, zonder dat je precies namaakt wat ik heb voorgedaan, dan heb je je eigen creativiteit al te pakken. 

Creativiteit zit in kleine dingen.Succes, 

En als je wilt laten zien wat je gemaakt hebt, wordt dan lid van Wad Creatief Forum op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *